Negen signalen die aangeven dat je een nieuwe bril nodig hebt

icon-reading-time

5

minuten leestijd

icon-arrow
Terug naar kennisbank

De signalen dat je misschien een nieuwe bril nodig hebt, zijn vaak vrij duidelijk. Een reeks symptomen, van hoofdpijn tot gevoeligheid voor licht, kan aangeven dat je toe bent aan een nieuwe bril. Hieronder staan negen veelvoorkomende tekenen waarom je een nieuwe bril nodig hebt:

1. Je zicht is wazig

Een van de gebruikelijke signalen dat je een nieuwe bril nodig hebt, is wazig zicht. Misschien heb je moeite met het zien van dingen van veraf, zoals straatnaamborden tijdens het autorijden of de ondertiteling op een filmscherm (bijziendheid). Of je kunt moeite hebben met het zien van objecten dichtbij je (verziendheid). Een andere oorzaak van wazig zicht is presbyopie, ook wel ouderdomsverziendheid genoemd, wat natuurlijk optreedt naarmate we ouder worden. Rond je 40ste begin je misschien moeite te hebben met het lezen van dichtbij, zoals wanneer je probeert te concentreren op een menu in een restaurant of een sms op je telefoon.

2. Je knijpt met je ogen

Knijp je vaak met je ogen om beter te kunnen zien? Als je moet knijpen om je zicht scherp te stellen, werkt je bril waarschijnlijk niet naar behoren. Als je alleen knijpt in heldere omgevingen, heb je misschien een goede zonnebril nodig.

3. Je bent gevoelig voor licht

Overgevoeligheid voor licht, ook wel fotofobie genoemd, kan een teken zijn van astigmatisme (cilinderafwijking). Als je ogen zeer gevoelig zijn voor licht, zowel binnen als buiten, kan een aangepaste bril dit probleem verhelpen.

4. Je hebt vermoeide of pijnlijke ogen

Je kent het gevoel wel: je ogen worden zo zwaar dat het een strijd is om ze open te houden. Soms doen je ogen pijn of voelen ze vermoeid aan. Dit kan een teken zijn van overbelasting, wat gebeurt als je ogen te hard werken, zoals bij langdurig beeldschermgebruik. Een beeldschermbril op sterkte specifiek voor beeldschermgebruik kan helpen.

5. Je krijgt hoofdpijn

Hoofdpijn kan een ander symptoom zijn van vermoeide ogen, maar het kan ook duiden op langdurige zichtproblemen. De inspanning van je ogen om scherp te zien, kan hoofdpijn veroorzaken.

6. Je ziet dubbel

Dubbelzien, ook wel diplopie genoemd, geeft aan dat je ogen niet goed uitgelijnd zijn, wat kan duiden op scheelzien (strabismus). Behandeling voor dubbelzien kan vaak met een nieuwe bril met speciale prismaglazen.

7. Je hebt slecht nachtzicht

Nachtzicht kan afnemen naarmate je ouder wordt. Als je halo's ziet rond lichten, vooral 's nachts, kan dit duiden op astigmatisme. Een nieuwe bril met een ontspiegelende coating kan helpen.

8. Je hebt je ogen al langer dan een jaar niet laten controleren

Onze opticiens raden aan om je ogen elke één tot twee jaar te laten controleren. Je zicht kan in die tijd veranderen, en een grondige oogtest is belangrijk om oogaandoeningen en mogelijk andere gezondheidsproblemen op te sporen.

9. Je bril is bekrast of moeilijk schoon te maken

Als je bril niet meer goed schoon te krijgen is, kan dit komen door kleine krasjes op de glazen of beschadiging van de coating, wat het zicht kan vertroebelen. Dit geldt vaak voor veiligheidsbrillen op sterkte.

Tijd voor een nieuwe bril?

Een nieuwe bril kan je helpen beter te zien en biedt andere voordelen zoals comfort, veiligheid en je goed voelen wanneer je hem draagt. Als een van deze punten op jou van toepassing is, dan is het misschien tijd om na te denken over een nieuwe bril. De deskundige opticiens van Hans Anders helpen je graag bij het maken van je keuze.

seeh-logo

Wij voorzien bedrijven van passende oog- en oorbescherming. In samenwerking met Hans Anders bieden wij daarbij gratis advies en een eenvoudig bestelproces aan.

Met de hoogste klanttevredenheid en beoordeling in de zakelijke markt, zijn wij de betrouwbare keuze voor jouw bedrijf.

Zakelijk account aanmaken
Exclusieve partner van
hans-anders-zakelijk

Ontdek meer artikelen