Hoe kun je gehoorschade op het werk voorkomen?

icon-reading-time

3

minuten leestijd

icon-arrow
Terug naar kennisbank

Te veel geluid op het werk kan het gehoor beschadigen. Zo erg dat het kan leiden tot lawaaislechthorendheid, een gehoorbeschadiging die niet meer geneest. Om werknemers te beschermen tegen lawaaislechthorendheid moeten werkgevers de plaatsen en werkzaamheden inventariseren en maatregelen treffen. En vanzelfsprekend moet de effectiviteit van die maatregelen ook gecontroleerd worden. Veel geluid vergroot niet alleen de kans op gehoorschade maar kan soms ook leiden tot verhoogde bloeddruk, het optreden van stress, concentratiestoornissen en vermoeidheid. Bovendien neemt de kans op ongevallen toe doordat bijvoorbeeld waarschuwingssignalen niet gehoord worden.

Gehoorschade is een van de meest gemelde beroepsziekten

Wanneer iemand minstens 8 uur per dag, 5 dagen per week blootgesteld wordt aan geluiden van meer dan 80 dB(A) kan dat voor blijvende schade zorgen. En daar is natuurlijk niemand bij gebaat, zowel je medewerkers niet als je bedrijf niet. Als bedrijf ben je verplicht (passende) maatregelen te nemen om gehoorschade bij je medewerkers tot een minimum te beperken. Met bijvoorbeeld onze op maat gemaakte otoplastieken.

Bron: Lawaai op Federale Overheidsdienst

Gehoorschade kan men als volgt herkennen:

  • De persoon gaat vaak harder praten.
  • De persoon zet het geluid van tv en radio harder.
  • De persoon hoort geen hoge tonen of zachte geluiden meer.
  • De persoon heeft moeite met telefoneren.
  • De persoon heeft moeite met het voeren van een gesprek in een rumoerige omgeving.
  • De persoon hoort soms fluit-, piep- of bromtonen.

Als bedrijf ben je verplicht (passende) maatregelen te nemen om gehoorschade bij je medewerkers tot een minimum te beperken. Met bijvoorbeeld onze op maat gemaakte otoplastieken.

Hoe kun je gehoorschade voorkomen?

Lawaaislechthorendheid is ongeneeslijk, maar wel te voorkomen.

Op de werkplek kan blootstelling aan schadelijk geluid verminderd worden door:

  • Stillere machines te gebruiken.
  • Op stillere manieren te produceren.
  • Gebruik te maken van geluiddempende kasten.
  • Het materieel goed te onderhouden.
  • De werknemer zo kort mogelijk in de herrie te laten werken.

Indien dit niet of niet voldoende lukt moeten de werknemers gehoorbeschermingsmiddelen gebruiken waarmee gehoorschade voorkomen kan worden.

Otoplastieken

Heb jij op je werk ook last van langdurige blootstelling aan lawaai? Wacht dan niet langer en bescherm je oren met onze oordoppen op maat.

Heb je nog vragen? Heb je nog vragen over ons, onze otoplastieken of onze service? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij willen je graag meer vertellen. Bel ons gerust op +31 (0)85 065 30 56 of stuur ons een e-mail via onze contact pagina!

seeh-logo

Wij voorzien bedrijven van passende oog- en oorbescherming. In samenwerking met Hans Anders bieden wij daarbij gratis advies en een eenvoudig bestelproces aan.

Met de hoogste klanttevredenheid en beoordeling in de zakelijke markt, zijn wij de betrouwbare keuze voor uw bedrijf.

Zakelijk account aanmaken
Exclusieve partner van
hans-anders-zakelijk

Ontdek meer artikelen